La noi, startul Sărbătorilor de Iarnă îl dă în fiecare an Sibiul. Mi-aş dori să fie şi Braşovul sub atmosferă de Crăciun încă din noiembrie, dar deocamdată trăiesc cu dorinţa.
În schimb, este pentru prima oară când aleg să merg la deschiderea unei pieţe de Crăciun. Mai este o lună şi mai bine până la noaptea cea magică, dar deja mintea mi-e plină de “gingle belşi”, crenguţe de brazi, migdale şi vin fiert.
Iată-ne în tren spre Sibiu, vineri seara. Pentru distanţe scurte, locul preferat este vagonul restaurant (dacă trenul “deţine” aşa ceva în garnitură).
Prețul unui bilet de tren Brașov – Sibiu este de 44 lei (la Intercity, clasa a 2-a) la care mai adaugi 5 lei o cafea, 10 lei o bere rece și tare bună. E una sârbească, tot uit cum îi zice, dar promit că la următorul drum citesc mai bine eticheta. Dacă ești pasionat de călătorii, așa ca mine, ai senzația aia că pleci în vacanță la drum lung de tren. Și e drept, dată uiți să te dai jos la Sibiu poți ajunge tocmai la Viena cu trenul ăsta.
Savurezi cafeaua, apoi o bere, uite că ai trecut de Făgăraş, mai dai un share pe Facebook şi ai ajuns la Sibiu.
Cazarea la Sibiu
De fiecare data încerc să mă cazez în Piaţa Mare. Nu este o fiţă, doar plăcerea de a sta acolo unde mă simt cel mai bine, în centrul unui oraş medieval. De data asta am rezervat in apartament studio, într-una din curţile interioare ale pieţei. Îi spune History Apartment Piata Mare, l-am găsit pe Booking (aş rezerva de pe orice site, dar până acum nu am găsit vreunul care să-mi ofere confortul celor precizaţi anterior şi pentru asta cred ca at trebui să scriu cândva “De ce rezerv de pe Booking”, fără vreo intenţie de reclamă gratuită).
De astă dată mi-a plăcut tare mult comunicarea: WhatsApp, cheile sunt acolo, codul e acela, dacă aveţi nevoie de ceva îmi scrieţi. Dacă plătiţi cash, lăsaţi banii la plecare, undeva la vedere. Am început să fim şi noi mai relaxaţi când este vorba de turism. Pe site au nota 9.5, eu le-am mai dat un zece. Dacă aveau şi vreo vedere spre Piaţa Mare … dar hai să nu visăm aiurea.
Târgul de Crăciun din Sibiu
Au trecut zece ani de la prima ediţie (anul în care Sibiul era Capitala Europeană a Culturii), iar anul acesta este cea mai mare desfăşurare de forţe (a se citi căsuţe cu tot felul de minunăţii pentru Sărbători). În 2007 era vreo două duzine de căsuţe, anul acesta numărul lor a trecut pentru prima oară de 100. Şi sunt foarte fain decorate, majoritatea, ceea ce m-a dus un pic cu gândul la alte pieţe deja vizitate prin Europa (Dresda sau Praga).
Distracții găsești de tot felul. Ești prea departe cu anii de vârsta copilăriei? Poți încerca mașinuțele electrice. Dacă ar fi vreodată să caut un cusur aranjamentului (și recunosc că am făcut-o acum câțiva ani), m-aș lega de amplasamentul lor. Îți cam ia prim planul acoperișul întunecat al coșmeliei, dacă încerci vreo fotografie mai aeriană cu întreaga piață. Dar, este doar un moft fotografic, lumea se duce la Sibiu să se distreze și să admire de „la sol”.
Copiii se pot distra mai ales în caruselul frumos decorat, în trenulețul electric (una din marile atracții ale pieței) sau la atelierul lui Moș Crăciun. Trenulețul m-a impresionat cel mai tare. Are gară, trece printr-un tunel și face cu mâna la doi Moși. Vrei să te dai și tu în el? E simplu. Ori ai copii și nu-i lași singuri, ori rogi un prieten să-ți împrumute. Glumesc.
Bradul nu m-a dat pe spate. Nici acum, nici acum trei ani când am mai fost aici. Cel din Brașov e mai mare și mai frumos. Din păcate, la Brașov, cam doar bradul e impresionant din toată piața.
Tot ca o noutate, a apărut prin oraș un trenuleț de pasageri ce plimbă în vagoane turiștii de-a lungul străzii Bălcescu spre piața cea mare plină de căsuțe.
Ce-am făcut două zile? Păi am încercat vinurile fierte (am dat și de unele basarabene tare buni), ceva langoși cu tot felul de topping-uri de cartofi, bacon sau ceapă prăjită. Elena a luat la rând toate căsuțele cu decorațiuni și nu s-a lăsat până a cumpărat de juma’ de brad. Și, printre altele, am tot driblat ploaia.
În așteptarea zăpezii
Mi-aș fi dorit zăpadă, multă zăpadă. Ultimii ani nu ne mai dau satisfacția asta și oricât ți-ai dori un Christmas Market cu mult alb, e tot mai greu de avut. Poate prin Scandinavia. Realitatea asta au înțeles-o și organizatorii așa că anul ăsta au venit cu ceva tare. Au luminat toate clădirile Pieței Mari tot proiecții luminoase, brazi încărcați de zăpadă, ninsoare ca în povești, cu fulgi albi. Mie mi-a plăcut tare mult, atât de mult că vă arăt și vouă câteva imagini.
Ce mi-a mai plăcut! Au scos în sfârșit iluminatul ăla kitsch al străzii Bălcescu precum și poarta cu luminițe, demnă de Kazahstan, poate.
Aș fi vrut să urc în Turnul Sfatului să văd piața de sus pe înserate. Nicio șansă. Ticsit de turiști. Dacă vrei să reușești trebuie să vii în timpul săptămânii.
Știați că …
… prima piață de Crăciun din lume s-a ținut la Bautzen în Saxonia, la 1384? În general ea se ține în luna decembrie, dar depinde mult de țară. La Sibiu o veți găsi deschisă zilnic de la 10 dimineața până la 10 seară, din 17 noiembrie și până în 3 ianuarie.
Știați că prima piață de Crăciun din România a fost chiar cea de la Sibiu, acum 10 ani? Între timp au apărut cele din Brașov, București, Cluj, Oradea sau Timișoara.
Anul acesta am luat startul aici. Aștept cu drag Brașovul și altele, încă surpriză.
Leave a reply