Nu știu pe câți dintre voi ar interesa că Strasbourg este una dintre capitalele Europei. Cu siguranță sunteți mai entuziasmați să aflați că acum câteva sute de ani localnicii au decis că aici este Capitala Crăciunului. Așa zic localnicii, nu putem să-i contrazicem. Și spun asta încă din 1570, Capitale de Noël fiind una dintre cele mai vechi piețe de Crăciun din Europa.
Noi am ajuns aici cu trenul.
După cum povesteam în postarea anterioară (nu uita să o citești), am luat trenul de la Colmar spre Strasbourg iar călătoria a durat vreo jumătate de oră. Prin Franța trenurile circulă totuși cu vreo 150 km/oră. De la gara centrală și până la hotarele centrului vechi sunt doar câteva sute de metri de mers pe jos. Și nu, nu-i recomandat să vii cu mașina, mai ales în luna decembrie când orașul este vizitat de milioane de turiști. Nu găsești parcare și este interzis accesul auto în centrul vechi în timpul Piețelor de Crăciun.
Riscul mare de atentate din ultimii ani a transformat centrul vechi al orașului într-o adevărată fortăreață în perioada sărbătorilor de iarnă (mai ales că întreg Strasbourg-ul vechi este în fapt o insulă înconjurată de râul III – da, așa îi zice). Nu poți intra fără să treci de filtre de securitate unde ți-s verificate bagajele.
Dacă vrei să vizitezi Strasbourg așa cum se cuvine, ai nevoie de vreo 5 zile, mai ales vara. Nu-ți recomand să-l alergi într-o zi și jumătate așa cum am făcut-o noi. Cazarea este destul de scumpă, iar cum decembrie este o lună foarte aglomerată, rezervă-ți din timp. Noi abia am găsit o cameră la Hotel Patricia, pentru 75 Eur/noapte, foarte aproape de toate piețele.
Ponts Couvert și Petite France, poarta de intrare în Strasbourg
Una dintre cele mai frumoase panorame ale Strasbourg-ului este cea de pe Barrage Vauban, pod-baraj de piatră ridicat pe la 1600.
De aici vezi prea bine Ponts Couvert cu cele trei turnuri de piatră ce străjuiesc intrarea în Petite France. Podurile nu mai sunt acoperite de câteva sute de ani, dar atunci când au foste au avut un rol defensiv, fiind intrarea în orașul medieval. Pe aici ne-am făcut și noi intrarea în vechiul târg medieval.
Petite France este cel mai romantic loc din Strasbourg. Acum este iarnă, cerul acoperit, stă a ploaie sau a ninsoare, nu se știe exact. Dar vara este un loc plin de viață, colorat de florile care ornează clădirile și canalele de apă.
Un fel de Veneția foarte nemțește aranjată. Deși îi spune Petite France, clădirile sunt bine influențate de arhitectura germană. Cum spuneam, alsacienii nu-s nici francezi nici nemți, sunt doar alsacieni și așa le place să își spună.
Place de Meuniers, târgul micilor meșteșugari alsacieni
Lângă râu, acolo unde vara este plin de terase, am întâlnit primele căsuțe cu decorațiuni în Place Benjamin Zix. Pe străduțele adiacente atmosfera de Moșulică se întinde până spre Grand Rue, prin Place de Meuniers, cunoscută ca fiind târgul micilor producători locali, alsacieni.
Când vine seara, magia se instalează, geamurile strălucesc, decorațiunile înfrumusețează fațadele și copacii, mirosurile de mirodenii și scorțișoară amintesc de copilărie, Colindele de Crăciun răsună din piață. Aici găsești de toate, biscuiți alsacieni cu aromă de scorțișoară, turtă dulce sau nemțeștii bretzel.
Vrei decorațiuni? Este plin de moșulici cu căciuli și fulare alsaciene, globuri viu colorate inscripționate cu Strasbourg, sau clasicul “vin chaud” servit în căni-cizmulițe. De la atâtea piețe de Crăciun vizitate chiar m-am apucat de o colecție de cănuțe.
Place Kléber și Grand Sapin de Noël
Dincolo de Grand Rue, pe străzi frumos ornate cu moși sau ursuleți agățați de ferestrele caselor, sub o ploaie transformată în ninsoare am ajuns în Place Kléber, unul dintre locurile iconice ale orașului.
Aici nu este vreun târg propriu zis, dar întâlnești celebrul brad magic din Strasbourg, Grand Sapin de Noël, unul dintre cei mai înalți brazi naturali de Crăciun din Europa și tot aici poți să te fotografiezi cu miniorășelul medieval de sub brad, Capitale de Noël. Anul acesta, 2019, tema decorațiunilor este una pentru copii, căluți, spiriduși sau mașini de jucărie.
În fiecare an organizatorii din Strasbourg caută în pădurile Alsaciei un brad care să măsoare cel puțin 30 metri înălțime. Anul acesta au găsit copacul potrivit tocmai în Dodon, la poalele Munților Vosgi. Bradul va fi împodobit cu 7 km de luminițe, 40 de stele mari, 240 heruvimi iluminați, 400 de globuri aurii și roșii și peste 180 de îngeri, biscuiți, lumânări sau mere. Tot aici, pe întreaba perioadă de la sfârșit de noiembrie până în seara de Ajun este deschis un patinoar, cu doar 5 Eur intrarea. Găsești de închiriat și patine, cască sau mănuși de vânzare. După dorințe.
În Strasbourg se instalează trei brazi de Crăciun, cel din Kléber plus cei din piețele Grimmeissen și Marché Gayot. Iluminarea lor începe simultan, la ora 17, între 22 noiembrie și 30 decembrie.
În Place Grimmeissen nu am ajuns, dar câte am înțeles acolo se organizează un târg despre Crăciunul Altfel, unde expozanții oferă idei alternative pentru a face Crăciunul mai mult decât o săbătoare despre consumerism.
Place Gutenberg
Am plecat spre catedrală pe o ninsoare serioasă, dar nu am ajuns pe departe că a trebuit să mai facem un popas, în Place Gutenberg.
Mie mi s-a părut unul dintre cele mai frumos decorate locuri din oraș, cu copacii împodobiți în luminițe albastre și cu fațadele clădirilor luminate când albastru, când mov și când roșu și cu oameni stând la taclale la o cănuță de vin fiert.
În fiecare an, Strasbourgul sărbătorește o țară la Târgul de Crăciun. În 2019 este rândul Libanului, astfel că piața de la Gutenberg va strânge în jurul copacului albastru o temă orientală, Libanul și orașul creștin Byblos.
Johannes Gutenberg este inventatorul presei de tipar, cel ce a revoluționat în evul mediu tehnologia tipăririi. A locuit câțiva ani în Strasbourg, astfel că una din piețele orașului a ajuns să aibe numele său.
Place de la Cathédrale
Din Gutenberg, să intri spre Place de la Cathédrale, găsești una dintre cele mai generice imagini de Crăciun din Strasbourg, cu îngeri suflând în trompete agățați deasupra Rue de Merciére și imaginea imensei catedrale în background (turla ei are 142 metri).
De jur împrejurul bisericii gotice este cea mai mare piață de Crăciun din oraș, Marché de Noël de la Cathédrale Notre-Dame. Despre catedrală, știm că este foarte veche, de pe la 1015, chiar dacă a fost terminată la 1439 (construcția ei a durat aproape mai bine de 400 de ani). Știați că între 1647 și 1874 a fost cea mai înaltă clădire din lume?
Poarta de intrare în capitala Crăciunului, e unul dintre simbolurile orașului
Dacă Petite France a fost sute de ani poarta de acces în medievalul Strasbourg, Moș Crăciun și-a ales alt loc pentru a-și duce sania trasă de reni în propia capitală, pe strada Rue du Vieux-Marché-aux-Poissons. Aici, ca să nu uite lumea cum stă treaba, s-a instalat peste stradă o frumoasă arcadă colorată pe care-ți scrie că de aici își duce Moșul politicile.
Place du Marché-aux-Poissons și Rue du Palais Rohan
Strasbourg are și câteva străzi magice, unde decorațiunile de Crăciun te așteaptă pe fiecare colț de stradă, îngrămădite care mai de care prin vitrinele și ferestrele clădirilor, un fel de piață de Crăciun a pub-urilor, bistro-urilor și restaurantelor.
Este vorba de o zonă înghesuită între Catedrală și râul III, acoperită de mai multe străduțe și piețe: Rue du Maroquin, Place de la Grande Boucherie, Place du Marché-aux-Poissons, Rue du Palais Rohan. Aici poți vorbi în sensul adevărat de un întreg oraș de Crăciun.
Dacă tot ai ajuns în zonă, este una din ocaziile cele mai bune pentru a testa bucătăria alsaciană, mai ales că mai toate piețele își trag obloanele pe la ora șapte seara. Numai că nu întârzia prea mult pe stradă decât dacă vrei ca tot Strasbourg-ul să fie numai al tău. După lăsatul serii cam toată lumea se retrage pe la case, străzile devin pustii iar localurile nu-s deschise prea mult. Pe la 10 seara greu mai găsești vreo bucătărie.
Christkindelsmärik este denumirea alsaciană a Pieței de Crăciun din Strasbourg
Chiar dacă știm că prima Christkindelsmärik s-a ținut în 1570, tradiția de sărbători de iarnă în Strasbourg este mult mai veche (încă de prin secolul XII). Pe vremea catolicilor, pe 6 Decembrie, se ținea Klausenmärik (Piața Sf. Nicolae) dar în momentul în care alsacienii au trecut la protestantism, preotul de la Notre-Dame, Johannes Flinner a înlocuit târgul cu actuala Christkindelsmärik pentru a șterge din amintirea localnicilor orice legătură cu religia anterioară.
Câteva chestii faine despre Strasbourg de Crăciun
- Strasbourg are cea mai mare Piață de Crăciun din Franța
- Târgul de Crăciun se deschide pe 22 Noiembrie și ține până în 30 Decembrie (2019)
- Găsești mai mult de 300 de standuri cu suveniruri, vin fiert, dulciuri și globulețe
- În Strasbourg sunt 12 piețe de Crăciun, mai mari sau mai mici
- Bradul de Crăciun din Strasbourg ar fi cel mai înalt brad natural din Europa (30 metri)
- În limba alsaciană i se spune Christkindelsmärik („Market of the Christ Child”)
- În Marché Gayot puteți participa personal la decorarea bradului de Crăciun
În Strasbourg am avut parte și de alergătură și de ploaie, apoi ninsoare, am mâncat bine printr-unul din pub-urile din Rue du Rohan, ne-am trezit și dimineața pentru ora albastră. Cred că am vizitat aproape fiecare piață de cel puțin două ori și am strâns de jumătate de bagaj de suveniruri. Dar nu ne-am simțit nicicând obosiți. Iar până la întoarcerea acasă mai aveam de vizitat încă două târguri, Colmar (tot în Alsacia) și Basel (în Elveția). Afară e frig, a fulguit un pic în Brașov, cred că e vremea să ne amintim și de ele.
Leave a reply