Portofino, portul delfinilor la Marea Ligurică

Portofino este unul din locurile alea faine în care nu ţi-ai planificat niciodată să ajungi, dar îţi iese în cale şi te îndrăgosteşti, pentru că merită.

Drumul din Chamonix spre Cinque Terre ne-a purtat pe autostradă, pe o căldură sufocantă de aproape 40 de grade. Pe hartă era subliniat cu galben, Portofino. Adică ar fi ceva de văzut, turistic și pitoresc, astfel că ne-am abătut de  la drum. Te orientezi bine şi din Rapallo ieşi la dreapta, pe o șosea îngustă și foarte aglomerată.

Marina di Portofino

Prima senzaţie e de sufocare. Orăşelul este atât de mic că nici nu prea ai unde să parchezi. Cauți cu greu o parcare privată și aici să vezi prețuri! 5 euro pe oră. Mai scump și ca în Veneția.

De la Portus Delphini la Portofino

Orășelul este faimos pentru portul lui pitoresc cu case colorate, bărci pescărești sau mici iahturi de oameni ce-şi permit să aibă iahturi. Probabil în antichitate, când a fost prima oară pomeni, nu prea erau bărci dar erau delfini. Plinius cel Bătrân l-a pomenit pentru prima oară în istorie, drept Portus Delphini, acum vreo două mii de ani. Vechi, nu glumă.

Ştiaţi că: de-alungul mileniilor Portofino a avut ceva „oaspeţi” de seamă, cel mai celebru fiind Richard Inimă de Leu în 1190.

Castello Brown.

Dacă marea parte a celor două mii de ani, Portofino şi-a dus o viaţă destul de discretă de port pescăresc, a avut totuşi parte şi de un mic castel, aşa cum era obiceiul prin mai toată Italia medievală. Îl vezi dincolo de golf, cocoţat pe un deal: Castello Brown. Ridicat pe la anii 1500, după războaiele napoleniene (Pacea de la Viena, 1815) nu a mai jucat niciun rol militar şi a fost părăsit.

Marina di Portofino și Castello Brown

Nu ţi se pare ciudat numele englezesc? Cam din a doua parte a secolului XIX, Portofino a devenit destinaţia aristrocaţiei nordice europene, care căuta clima blândă mediteraneană, mai ales în timpul recilor ierni din ţările lor de origine. Un astfel de aristocrat, Montague Yeats-Brown, a cumpărat castelul abandonat şi l-a transformat în propria-i reşedinţă. Oamenii au uitat să-i mai spună Castello San Giorgio şi până la noi a ajuns cu numele lui Brown.

Destinaţie romantică a Italiei.

Portofino a ajuns una dintre cele mai romantice destinaţii ale Italiei, vizitată mai ales de celebrităţi şi artişti (de înţeles, întregul golf fiind o „artă” architecturală şi peisagistică). Şi ghici ce, există şi un cântec despre Portofino. Cum altfel decât „Love in Portofino” (Fred Buscaglione, sfârşitulor anilor ‘50).

Că merită văzut, vă spun că şi după aproape zece ani, unul din regretele mele este că am stat doar o oră în Portofino.

Emi

În urmă cu zece ani a avut parte de prima călătorie în afara țării. Au fost două săptămâni de vis printre verdele pășunilor, albul ghețarilor și albastrul cerului, în mijlocul Alpilor. L-a molipsit atât de mult aerul tare al vacanțelor, încât de atunci nu s-a mai putut opri din călătorit.

View stories

Leave a reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.