Un început mai greu.
Cel mai frumos oraș de sub munții Carpați își dă startul tare greu la magia sărbătorilor de iarnă. Am înțeles că unii s-au gândit să asocieze sezonul aceste cu ziua lui Sf. Nicolae, 6 Decembrie, dar asta nu face decât să subțieze serios numărul de zile în care turiștii se pot bucura de Piața de Crăciun de la Brașov.
Deși brașovean, am ratat cu o mare nepăsare startul, probabil demotivat de lipsa zăpezii și faptul că deja bifasem câteva piețe de pe la noi și de prin vestul Europei.
După mari rugăminți, maeștrii păpușari ai fronturilor atmosferice din partea nordică a lumii au binevoit să aducă zăpada peste oraș și m-au forțat cumva să ies din casă și să caut, dimineața pe răcoare, să surprind în imagini și eu minunăția din Piața Sfatului.
Ce e nou anul acesta?
Dacă privim partea bună a lucrurilor, avem cel mai frumos brad din țară. Mai frumos și ca cel de la Strasbourg. Pe bune! Ca în fiecare an, este căutat prin pădurile de pe lângă Vama Buzăului, unde se găsesc cei mai falnici brazi din țară. Na, că am făcut și un pic de patriotism local (nu că așa ar fi povestea dar sună bine dacă ești de la Brașov). Din cele citite prin presă are vreo 28 de metri și a trăit 85 de ani. Destul, cum ar spune cineva 😊.
Acum, este împodobit cu 33.400 beculețe, aproape o sută de ornamente luminoase și 800 metri de beteală. Pare tare fain decorat. Și cel de anul trecut îmi plăcuse, dar este un plus și față de acela. Tot din partea bună a lucrurilor am remarcat frumoasele ornamente de pe stâlpii de iluminat din piață. De la an la an le-au făcut mai frumoase.
Hai să trecem în revistă și cele rele, că nu putem fără ele. Căruța cu vin fiert, ca în fiecare an, bine proptită lângă ieslea cu Nașterea Domnului. Un pic neelegant, ca să nu spun grosolan. Și o veche boală a multora dintre micii afaceriști români, veșnicul banner alb, printat cu cel mai bana font roșu sau negru, pe post de „firmă”. Chiar nu înțeleg de ce nu se poate ieși din limitele mediocrității.
Aș mai adăgua.
Căsuțele de lemn au ajuns anul acesta la numărul de 35. La mai multe, aș zice, în dorința de a vedea și la Brașov, pe viitor, târguri mari ca cel din Sibiu. Despre calitatea produselor nu știu ce să spun. Prin media online am citit că majoritatea ar fi ieftinăciuni netradiționale și prea puțină mâncare “street food” autentică, așa cum i-ar șade bine oricărei pieți de Crăciun.
Tot din așteptările mele de viitor ar fi ca vinul fiert să fie servit la cănuțe de ceramică, frumos decorate (contra cost, bineînțeles) în locul ieftinelor pahare de plastic, ce se și topesc sub fierbințeala conținutului.
Până când durează Piața de Crăciun?
Spre deosebire de alte piețe din România, cea din Brașov începe cam târzior (6 decembrie 2017) dar ține până după revelionul pe “rit vechi, rusesc”. Adică, 14 ianuarie 2018. Asta, pentru că iarna Poiana Brașov este plină de turiști din estul Europei (ruși, ucraineni, moldoveni sau sârbi) ce vin special aici pentru a petrece sărbătorile lor de iarnă.
Leave a reply